Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

H σαρανταποδαρούσα!

Σε αυτό το παιχνίδι, τα παιδιά στέκονται το ένα δίπλα στο άλλο, σε μια ευθεία γραμμή, ανοίγουν σε διάσταση τα πόδια τους, κάμπτουν το κορμό τους εμπρός, και βάζουν τα χέρια ανάμεσα στα πόδια τους, έτσι ώστε να πιαστούν με τα χέρια των διπλανών τους. Με αυτή τη τοποθέτηση, πρέπει να προσπαθήσουν να διανύσουν μια συγκεκριμένη απόσταση, χωρίς όμως να «σπάσει» η σαρανταποδαρούσα.Νικήτρια λοιπόν μπορεί να είναι κάθε ομάδα, αφού δεν ενδιαφερόμαστε για το ποια θα φτάσει πρώτη στο τέλος , αλλά για το ποια ομάδα θα καταφέρει να συντονιστεί στο ρυθμό του πιο αργού παίκτη της έτσι ώστε να μην διαλυθεί.Αν το καταφέρουν όλες οι ομάδες , είναι όλες τους νικήτριες, ωστόσο και η ομάδα που τυχόν διαλύεται επιβραβεύεται για την προσπάθεια της.

5 λόγοι για να αφήσετε το παιδί σας να χάσει


Κάνετε ότι δεν θυμάστε πού είναι κρυμμένα τα ζευγαράκια στο memory; Κάνετε μια όχι και τόσο έξυπνη κίνηση στο σκάκι; Δίνετε επίτηδες λάθος απάντηση σε ερωτήσεις γνώσεων; Όλα τα κάνετε για να κερδίσει το παιδί σας και να νιώσει την ικανοποίηση και την υπερηφάνεια της νίκης. Αυτές οι μικρές «ζαβολιές» για χάρη του παιδιού από τους ίδιους τους γονείς είναι θεμιτές, αλλά πότε το παρακάνουμε και ποιό είναι το όριο; Και τι θα κερδίσει το παιδί σας, εάν το αφήσετε να χάσει;
Κατά βάθος, θέλουμε να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση του παιδιού, αλλά κυρίως να το προστατέψουμε από τα αρνητικά συναισθήματα που θα γεννηθούν εάν χάσει στο παιχνίδι. Θέλουμε να το προστατέψουμε από τον συναισθηματικό πόνο και την αμφισβήτηση του εαυτού του. Όμως, κατά τους ψυχολόγους, κάνει καλό να εκτεθούν μερικές φορές τα παιδιά σε καταστάσεις που τα κάνουν να νιώσουν άβολα ή απογοητευμένα, αφού θα τα βοηθήσουν να επεξεργαστούν αρνητικά συναισθήματα, να τα γνωρίσουν και να βρουν τρόπο να τα ξεπεράσουν.