Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

25η Μαρτίου 2020 : Πεντοζάλη

  Τώρα που μένουμε σπίτι , ημέρα εθνικής εορτής , οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί, που είναι κατά κύριο λόγο κυκλικοί και ομαδικοί χοροί, μας θυμίζουν το "μαζί" και την δυναμική της ομάδας που μπορεί να αλλάξει το ρου της ιστορίας. Κ η ενασχόληση με αυτούς μπορεί να αποκαλύψει και να θρέψει την επιθυμία για αλληλεπίδραση και σχέση όταν τα πράματα έλθουν ξανά σε μια κανονικότητα.
 Το video που ακολουθεί είναι απόσπασμα από την εκπομπή "Ελλήνων Δρώμενα". Οι συμμετέχοντες Κρητικοί σε αυτό συνδέουν την δημιουργία του χορού Πεντοζάλη με την 5η απόπειρα επανάστασης ενάντια στους Τούρκους το 1770 με πρωτεργάτη τον Δασκαλογιάννη:



Προσπαθούμε λοιπόν να μάθουμε το πεντοζάλη ακολουθώντας την σειρά των βίντεο που παρατίθενται στην συνέχεια.Αν δεν νιώσετε ότι μάθατε τα βήματα του κάθε βίντεο καλά ,μην προχωρήσετε στο επόμενο. Θα μάθουμε το χορό με την ολική -μερική - ολική μέθοδο, δηλαδή θα δούμε στο πρώτο βίντεο όλα τα βήματα του χορού και μετά θα τα "σπάσουμε"σε μέρη, τα οποία θα ενώνουμε σταδιακά.Πάμε λοιπόν:

1ο βίντεο: Όλα τα βήματα.Εδώ απλά βλέπετε το βίντεο για να έχετε μια ιδέα που θέλουμε να φτάσουμε.


2ο βίντεο: Εδώ κάνουμε εξάσκηση στο 1ο μέρος των βημάτων, τις κλωτσιές:


3ο βίντεο : Εξάσκηση του 1ου και του 2ου μέρους μαζί!:




4ο βίντεο: Εξάσκηση του 1ου ,2ου και 3ου μέρους μαζί:




5ο βίντεο: Εξάσκηση όλων των βημάτων, ακούγοντας τη ρυθμική φράση .Στην αρχή το κάνω αργά και μετά σταδιακά πιο γρήγορα:


6ο βίντεο: Εξάσκηση όλων των βημάτων χωρίς μουσική , και εκμάθηση κάποιων ομαδικών φιγούρων:




7ο βίντεο: Εξάσκηση όλων των βημάτων με μουσική .Στο τέλος πραγματοποιούνται και οι φιγούρες:



Δεν υπάρχουν σχόλια: